Hvordan er livet som student under en pandemi?

Hvordan er livet som student under en pandemi?

Hverdagen ble fullstendig endret da høyskolen måtte lukke dørene. Ingen reisevei, masse skjermtitting og usosialt beskriver kort livet som student, men er det bare negativt?

En slapp hverdag

Vekkerklokken ringer 07:45 og forelesningen begynner om 30 minutter. Tar meg god tid til å komme meg ut av senga for å gjøre meg klar til å sette meg foran datamaskinen hjemme. I en normal hverdag hadde jeg befunnet meg på Oslo S på samme tidspunktet alarmen ringer.

Når forelesningen er ferdig kan jeg sette meg foran TVen for en velfortjent pause etter en “tung” økt. Burde nok utnyttet all den frie tiden til mer fornuftige ting, men når man er hjemme er det ekstremt fristende å gjøre det man pleier, nemlig slappe av.

Digital undervisning

Det hele startet i mars 2020. Digital undervisning ble den nye standarden. Vi fikk direkte viste Zoom forelesninger der en mer usikker foreleser prøver så godt som mulig å lage et opplegg som vil fungere digitalt. De første gangene var det alltid noen av studentene som ikke klarte å skru av mikrofonen sin som over tid ble mer irriterende enn morsomt. Forelesningene ble mer monotone da deltagelse ble så og si borte, og studentene har skjermen av slik at alt foreleseren ser er en klasse av sorte skjermer. I starten var dette en ekstremt stor nedtur fra de mer livlige fysiske forelesningene, men over tid har jeg funnet verdien av det digitale. Jeg kan ikke si at det ble bedre enn den fysiske undervisningen, men muligheten for opptak ble en ekstremt nyttig ny mulighet.

Jobb

Ved siden av studier har jeg en deltidsjobb i en Telia butikk på et kjøpesenter. Heldigvis for meg har ikke pandemien i motsetning til mange andre berørt stillingen. Kombinasjonen av studier og jobb ble mye enklere da jeg på en helt ny måte får styrt min egen hverdag. Nå kunne jeg se på opptakene av forelesningene da det passet best i forhold til deltidsjobben.

Opptak av forelesninger

Når det er en mulighet for å kunne utsette forelesninger på grunn av et opptak blir det til tider ekstremt enkelt å tenke at “jeg ser den senere”. Så har det samlet seg opp to forelesninger, og motivasjonen for å ta det igjen blir mye lavere enn da det kun var èn. Denne fellen forstod jeg raskt at jeg måtte unngå, men klarte stadig vekk å tenke “jeg ser den senere”.

Over tid har jeg lært meg å få alt det digitale til å fungere ekstremt bra. Ved å få med seg så mange direkte forelesninger som mulig, og heller bruke opptakene for å repetere får jeg med meg mer enn noen gang før. Jeg kan gå tilbake i notatene fra en forelesning, eller se på presentasjonen og spole frem i opptaket til akkurat det jeg er usikker på, eller må ha mer informasjon om.

Flere skjermer

Min interesse for gaming kom endelig til gode i forbindelse med studier. Hjemme har jeg en stasjonær PC med to skjermer, en Mac og en smarttelefon. Alle kan jeg åpne forskjellige vinduer på for å gjøre forskjellige ting som jeg kan se samtidig. Under en forelesning har jeg en større skjerm der foreleseren snakker, og foran meg har jeg en Mac og notere på. På skjermen ved siden av meg har jeg oppe Mentimeter da det brukes. Ser for meg hvor klønete dette er for de som ikke har flere skjermer å utnytte. På hjemmeeksamen kan jeg nesten ikke legge ord på hvor nyttig alle skjermene er.

Konklusjon

Hverdagen er kanskje slappere, mer usosial og flere timer har jeg aldri brukt på skjermer før, men over tid har jeg funnet verdien av det digitale. I løpet av en uke sparer jeg mange timer bare på reiseveien! Det digitale med opptak der alt kan sees på flere ganger om nødvendig, og muligheten for mange skjermer på en gang har fått meg gjennom de siste semestrene på en usedvanlig enkel måte. Stresset med å rekke både jobb og alle forelesninger er fullstendig borte.

Jeg savner de fysiske forelesningene og møte andre studenter på campus. Kunne jeg valgt å få alt normalt igjen, eller beholdt det slik det er nå hadde valget vært enkelt. Vil ha alt normalt igjen selv om jeg har fått mye godt ut av en litt slappere digital hverdag.

2 thoughts on “Hvordan er livet som student under en pandemi?

  1. Kjempe bra første blogginnlegg Eivind!
    Veldig bra at du har delt opp teksten med overskrifter og separate avsnitt, som gjør det veldig lett å lese teksten din.
    Du har en veldig fin måte å formidle teksten din på, og jeg gleder meg til å lese flere av blogginnleggene dine. Jeg har et lite tips til deg også, sånn til fremtidige blogginnlegg, så kan det være veldig lurt å legge inn bilder som levendegjør og bryter opp teksten.
    Bra jobba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *