Er plattformer de nye organisasjonene?

Er plattformer de nye organisasjonene?

Organisasjoner

Blir opprettet da arbeidsoppgavene blir for store og komplekse eller krever annen kompetanse enn den bedriften allerede har. For å ha god arbeidsdeling og koordinering i organisasjonen opprettes det et hierarki. Dette er den typiske trekantmodellen der lagene skiller mellom hvem som er lederen over hverandre fra topp til bunn.

Før vi fikk internett måtte arbeidsoppgavene fordeles på en helt annen måte enn det vi har mulighet for i dag. Se for deg situasjonen vi har i dag under pandemien. Tenk om all informasjon skolen skulle informere oss om måtte gå via papir i posten, eller over telefon. Bedrifter ville hatt det samme problemet med hjemmekontor. Nå er det ekstremt mye enklere å dele informasjon slik at vi kan gjøre arbeidsoppgavene effektivt selv under en pandemi der vi ikke har mulighet for fysisk oppmøte. Nå som vi lever i en mer digital verden kan arbeidsdelingen foregår gjennom det vi kaller plattformer.

Plattformer

Er hovedårsaken til at arbeidsdelingen over internett fungerer så utrolig bra i pandemien. Vi kan si at utviklingen eskalerte i forbindelse med situasjonen, og mye av det digitale vil bli en standard rett og slett på grunn av den økonomiske fordelen. Plattformer er billig å lage, samtidig som at de er globale. Dette gjør det enkelt for nye bedrifter å trenge inn på markedet.

Gjennom plattformer er det enkelt å samle mye data. “Big Data” er noe av det mest verdifulle i dag. Bedrifter som Google og Facebook har en enorm suksess av å ha plattformer som samler ekstreme mengder data om forbrukerne. Se gjerne Netflix sin dokumentarfilm “Det sosiale dilemmaet” om akkurat hvordan de tjener penger på informasjonen.

Business photo created by pressfoto – www.freepik.com

Tillit

For at forbrukere eller bedrifter skal ønske å benytte seg av plattformene må det være tillit til plattformen. I forelesningen til Arne Krokan brukte han airbnb.no som et eksempel på en plattform som er avhengig av tillit til ideen og tjenesteyteren.

Du har helt sikkert gått inn på en bedrift sin nettside og sett at produkter eller tjenester får omtaler av brukerene. Når du skal gjøre en avgjørelse vil de omtalene være avgjørende på om du vil gjøre et kjøp eller ikke. Se for deg hvordan dette kan påvirke forskjellige yrker i fremtiden om de ender opp på en plattform der det er mulighet for synlige omtaler. Du skal ansette en snekker til å gjøre en jobb for deg, men han har bare dårlige omtaler på plattformen. Denne snekkeren får nok ikke mange nye arbeidsoppgaver i fremtiden. Tenk om det kun er noen få uheldige omtaler som er avgjørende for fremtiden til snekkeren.

Konklusjon

Det er klart at mye er enklere gjennom plattformer. De har en økonomisk fordel på grunn av lavere transaksjonskostnader enn i et hierarki. Organisasjonsteknologien er mer effektiv med færre begrensinger på samhandlingsprosessene. Så lenge tilliten ikke kan ødelegge vil plattformer være de nye organisasjonene i fremtiden. 

Les mer

Bloggen til foreleser Arne Krokan her.

Atea skriver om digitale plattformer her.

One thought on “Er plattformer de nye organisasjonene?

 1. Bra jobbet med innlegget Eivind!
  Det er veldig spennende det du skriver om, og hvorvidt digitale plattformer vil ta over alle tradisjonelle arbeidsplasser.
  Kjempe fint at du også har tatt til deg tilbakemeldingene og bruker både bilder og overskrifter, det er bra!
  Når det kommer til overskrifter er det viktig at de ikke er en del av teksten men at de står for seg selv og at teksten begynner under de.
  Ellers kan du gjerne prøve å skrive rundt 1000 ord i neste innlegg, og kanskje gå dypere inn på en problemstilling eller egne erfaringer rundt temaet du skriver om, bare tips fra min side.
  Bra jobba, gleder meg til å lese neste innlegg fra deg 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *