Hva gjør kunstig intelligens med livene våre?

Hva gjør kunstig intelligens med livene våre?

Noen vil tenke på filmer der maskiner prøver å ta over plassen vår på planeten. Andre tenker på den kjipe chat-boten de prøvde å snakke med for å få hjelp fra kundeservice. 

Dagens realitet

I dag ligger vi mer på den kjipe chat-boten nivået, men noe lenger enn som så har vi kommet. Boston Dynamics utvikler roboter som kan gjøre helt utrolige ting. De har kommet veldig langt med sine robothunder Spot. Til og med en som kan drive med gymnastikk bedre enn meg med navnet Atlas. Disse er eksempler på hvilken retning vi er på vei. 

Noe av det vanskeligste vi mennesker lærer oss er å gå på to bein. Det og få programvare til å forstå hvordan man gjør dette på samme måte som oss er ingen enkel oppgave. Det er da helt utrolig hvordan Boston Dynamics har klart å lage denne roboten Atlas.

Vi har i dag roboter på fabrikker som gjør arbeidsoppgavene som tidligere ble gjort av mennesker, men her kan KI lære seg å finne forskjellen på kjøtt og ben for å levere på lik linje som mennesker. 

5G åpner for nye muligheter med direkte fjernstyring med så lave forsinkelser at kirurger kan sitte på andre siden av landet og fjernstyre operasjoner. En slik teknologi vil gjøre inngrep på sykehus ekstremt mye mer effektivt og pasienter vil få hjelpen de trenger mye raskere. 

Amazon Prime Air leverer pakker via droner. Tenk deg at du sitter hjemme på Amazon for å bestille noe, og pakken blir levert 30 minutter senere. Da tar det plutselig kortere tid enn reiseveien til butikken.

Jobber

Mange er redde for å miste jobbene sine til roboter og KI. Realiteten er at noen må jo jobbe med disse robotene, og det blir skapt arbeidsplasser i forbindelse med robotene. For det aller meste vil KI og roboter bare bidra til å gjøre arbeidsoppgavene enklere, ikke fullstendig borte. Farlige og ekstremt kjipe jobber kan fort til erstattet, men da vil det heller være mulig å jobbe mindre farlig og mindre kjipt istedenfor.

Hund eller bagel?

I bildet over kan vi mennesker skille mellom hva som er en hund og hva som er en bagel. Hva er det som gjør at vi så enkelt klarer å se forskjellen og ikke en datamaskin? Det ligger i de små detaljene vi klarer å få med oss. For at en datamaskin skal kunne klare å se noe slik på en presis måte måtte det ligget ekstremt mange små bilder som var kategorisert for å skille forskjellen på en bagel og hund.

Ansiktsgjenkjenning 

Vi har kanskje ikke systemer som er flinke til å skille en hund med en bagel, men når fokuset er på en ting blir resultatet bra. Det å kjenne igjen mennesker er ingen problem med dagens teknologi. Datamaskiner er faktisk flinkere til å se forskjell på mennesker enn vi selv er. De fleste går rundt med en smarttelefon som kan gjøre denne oppgaven enkelt. Dette er i dag lett fordi det har blitt jobbet mye med akkurat det å kjenne igjen ansikt. For å lære KI å kjenne igjen alt det vi mennesker kan kjenne igjen må man lære datamaskinen å lære. Hvis ikke må mennesker sitte å programmere inn alle de forskjellige mulige detaljene for å skille, for eksempel hunden fra en bagel. 

Konklusjon

Så hva gjør altså KI med livene våre? KI blir laget for å forenkle, ikke ødelegge. Vi får raskere sykehushjelp, mer presis hjelp. Pakker levert i løpet av kort tid, og arbeidsoppgaver som er mer givende, sikrere og fortsatt eksisterende. Det er fortsatt lang tid til vi trenger å frykte at kunstig intelligens skal ta over verden, så det er ingen grunn til å frykte chat-boten helt enda. 

Les også:

Foreleser Arne Krokan sin blogg.

Vil robotene ta over og drepe oss alle?

Kunstig intelligens: smart eller skremmende?

Boston Dynamics.

One thought on “Hva gjør kunstig intelligens med livene våre?

 1. Veldig fint innlegg Eivind.
  Her har do gjort en veldig bra jobb, du har strukturert innlegget veldig bra med masse fine avsnitt, overskrifter og bilder, det er veldig fint.
  Det er også veldig fint at du har fått med så mange eksempler på AI, og forstår hvordan det fungerer og hvordan det kan utvikles i fremtiden. Det er også kjempe fint at du legger ved en relevant video som viser til utviklingen og et godt eksempel på AI.
  Jeg synes også det er fint at du drar inn setninger og ting som har blitt sagt i tidligere forelesninger, da dette viser at du forstår sammenhengen, og følger godt med på det som blir sagt, veldig bra!
  Det viser også til at du har gode refleksjoner, som også er kjempe fint.
  Fortsett sånn 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *