En verden med et sosialt kredittsystem

En verden med et sosialt kredittsystem

Business photo created by photoroyalty – www.freepik.com

Tenk deg en verden der du får vurderinger på din sosiale atferd. Poengsummen er det som bestemmer hva du får gjort og hva du kan kjøpe. Livet blir som episoden “Nosedive” i serien Black Mirror.

GDPR

Vi i Europa er beskyttet takket være personvernet. Siden vi har GDPR reglene kan vi ikke bli overvåket på en slik måte som i Black Mirror episoden. Her er vi heldige som slipper et slikt system da vi kan føle oss mer anonyme og gå på alle fly, busser og land vi har råd til. Vi har et system som følger kredittvurderinger om hvor kredittverdig man er. Dette er da en nødvendighet som må være på plass for at vi skal kunne ha nedbetalings løsninger, eller lån. Det er altså slike små ting vi blir overvåket over, som vi har stor kontroll over. For at vi skal bli overvåket må vi godkjenne at vi synes det er greit. Vi begynte å legge ekstra godt merke til dette etter 2018 da den nye personvernloven kom.

Business photo created by natanaelginting – www.freepik.com

Big Data

Alle de digitale plattformene som brukes samler data. Vi i Norge må godkjenne at de får lov å samle data om oss, men slik er det ikke i et land som Kina. Der kan de samle så mye data de ønsker, og bruke alt som samles til å lage systemer rundt dette. De har allerede et sosialt kredittsystem kalt Big brother. Der bruker de verdens mest avanserte videoovervåkingssystem med over 20 millioner AI-utstyrte gate kameraer. Kombinasjonen av alt fra digitale plattformer og kameraer lager ekstreme mengder data for akkurat et slikt sosialt kredittsystem.

Det sosiale kredittsystemet i Kina

Systemet vil påvirke det fremtidige livet til kinesere. De som ikke klarer å få en høy nok vurdering kan bli nektet å ta fly, gå ut av landet eller ta bussen. Politiet kan se via smartbriller og ansiktsgjenkjenning vurderingen til de rundt dem. Det kan også enkelt spore frem kriminelle de vil få tak i. Systemet vil derfor passe på at folk oppfører seg, og gjør så godt de kan for å unngå lave vurderinger. Videoen under forteller hvordan systemet fungerer.

Kina og kunstig intelligens

Siden kineserne kan bli så nøye overvåket vil de ligge lenger foran resten av verden når det kommer til KI. Problemet med at Kina blir best er at systemene vil være tilpasset kinesere og ikke nordmenn. Resten av verden vil måtte kjøpe de beste KI systemene fra Kina. Så lenge vi ikke vil være overvåket, og ha slike systemer som et sosialt kredittsystem vil vi mest sannsynlig i fremtiden bruk kinesisk KI.

Les også:

Digitalt diktatur: Kina planlegger sosialt poengsystem

The Game of Life: Visualizing China’s Social Credit System

Why Big Brother Doesn’t Bother Most Chinese

China’s ‘social credit’ system is a real-life ‘Black Mirror’ nightmare

One thought on “En verden med et sosialt kredittsystem

  1. Hei Eivind.
    Fint blogginnlegg, det var litt i det korteste laget, så du kan gjerne forsøke å skrive litt lenger neste gang.
    Eller synes jeg det var fint at du refererer til black mirror episoden, det er jo absolutt veldig relevant, og dro du en fin sammenligning.
    Det er også veldig fint at du legger ved en relevant video for leserne dine, da noen kanskje ikke er like kjent med situasjonen i Kina.
    Veldig bra:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *