Prisjakt.no utnytter nettverkseffekter og senker transaksjonskostnader

Prisjakt.no utnytter nettverkseffekter og senker transaksjonskostnader

Slik vil det se ut om du søker på iPhone 12 128GB på prisjakt.no

Hva er Prisjakt.no?

Prisjakt er en produktsammenlignigstjeneste der du du får så mye fakta som mulig. Nettsiden linker til nettbutikker som selger produktet du ser etter. Her vil du kunne se alle priser som kan sorteres. Ved å bruke tjenesten vil du finne akkurat det du ser etter til lavest mulig pris. De viser både butikker som betaler for den trafikken de sender (profilerte butikker) og butikker som ikke betaler. De utelukker ingen tilbud. Brukere av siden kan legge igjen omtaler slik at du selv kan gjør de beste valgene (Les kilde her, og her).

Bildet er tatt av Pete Linforth fra Pixabay

Nettverkseffekter

Nettverkseffekter oppstår når informasjon deles gjensidig mellom flere. Tenk deg at plattformen din vil bli synlig for flere forbrukere. Du ber 10 bekjente dele informasjonen om plattformen videre. Deres bekjente skal igjen dele med 10 hver. Nå er det 100 mennesker som kan hver enkelt dele informasjonen videre til 100 nye. Plutselig har 10 000 mennesker informasjonen som hver enkelt kan dele til 10 000 nye. Nettverket er nå på 100 000 000 mulige forbindelser, og det er slik plattformer som Facebook skaper ekstreme mengder forbindelser.

Prisjakt utnytter dette ved å linke til en mengde nettbutikker der forbrukerne kan sammenligne prisene på samme produkt. Når flere begynner å bruke tjenesten vil det være svært viktig at nettbutikker dukker opp med konkurransedyktig pris. Hvis majoriteten av forbrukere begynner å bruke Prisjakt for å finne produkter de skal kjøpe, vil bedrifter ha et ønske om å være synlige på siden slik at deres nettbutikk blir valgt. 

Bildet er tatt av Nattanan Kanchanaprat fra Pixabay

Transaksjonskostnader

Kostnader måles ikke bare i penger. Det måles også i tid og alt som brukes i forbindelse med transaksjonen. Ved å gjøre dette enkelt vil det senke transaksjonskostnadene.

Se for deg at du skal kjøpe et produkt. Du vet ikke hvor du finner produktet men vet akkurat hva du skal ha. Ved å søke etter produktet på prisjakt.no finner du enkelt nettstedet som selger produktet du skal ha. Det vises også om det finnes på lager eller ikke. Finnes det ikke på lager kan du enkelt velge en annen nettbutikk. Dette gjør at det tar ekstremt lite tid å finne produktet. Det er også veldig enkelt for nettbutikken å få kunder inn til sine sider.

En kombinasjon

Tenk deg nå at det er et stort nettverk med informasjon som kan utnyttes for å gjøre en annen oppgave enklere. Akkurat dette gjør prisjakt i dag. De benytter seg av nettverket de har laget for å bidra til lavere transaksjonskostnader. Det er nettopp slike effekter som gjør at de mest lønnsomme selskapene er slike som Google, Facebook og Amazon. 

Kilder:

Prisjakt.no

Korkan, Arne. 2019. “Nettverksøkonomi.” I Transaksjons- og koordineringskostnader, 68-84. Oslo: Cappelen Damm

Korkan, Arne. 2019. “Nettverksøkonomi.” I Nettverkseffekter og increasing returns, 108-124. Oslo: Cappelen Damm

One thought on “Prisjakt.no utnytter nettverkseffekter og senker transaksjonskostnader

  1. Hei Evind,

    Nok et flott innlegg, kult at du har tatt for det prisjakt!
    Jeg synes du svarer godt på oppgaven, og har god forståelse for begrepene du bruker. Innlegget er kanskje litt i korteste laget, du skulle gjerne hatt med noen fler avsnitt, der du muligens kunne gått dypere inn i det tekniske, algoritmer og den slags i forhold til prisjakt.
    Ellers er det god jobbet:)
    Fortsett sånn, stå på 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *