Filterbobler og ekkokammer skader menneskers oppfatning av verden

Filterbobler og ekkokammer skader menneskers oppfatning av verden

Du har sikkert merket at innholdet du får opp på internett er rettet perfekt til akkurat dine interesser og meninger. Nå får du vite hvorfor det kanskje ikke er så lurt å sperre deg ufrivillig inne i din egen lille boble.

Filterboble

Ordet ble først brukt av forfatteren av boken “The filter bubble” av Eli Pariser i 2011. Se for deg all informasjon som ligger ute på internett. Finn så alt som passer best til akkurat deg og sett det inn i en egen boble. Alt utenfor boblen får du aldri sett, men alt i boblen vil du få tilgang til. Hvis du kun er interessert i sport, friluft og en spesiell politisk retning vil det være majoriteten av innhold du mest sannsynlig vil trykke på. Nettsidene vil da kun vise deg slikt innhold, og er alt du vil se i din egen lille boble. 

Etter årevis på internett har du nå sett ekstreme mengder innhold på internett. Alt det innholdet som var ment for akkurat deg. Du har ikke fått med deg alt utenfor boblen du lever i. For deg er verden akkurat slik nettsidene ønsker at du skal tro at den er. Eli Pariser nevner at i 1915 måtte avisene følge etiske regler for å ikke skape slike påvirkninger. Meningen med medier er å opplyse mennesker om hva som foregår på planeten. Slik fungerte det i nesten 100 år før vi nå har det samme problemet igjen, men på en helt ny måte. Filterboblen passer på at all informasjonen du ser ikke eksponerer deg for det som utfordrer eller utvider ditt syn på verden.

Netflix gjør akkurat dette mot deg. Alt som du får tydelig frem er rettet perfekt mot det du liker. Går du inn på en annen person sin profil vil alt se helt annerledes ut. Kanskje du til og med finner filmer der du aldri ville funnet på din egen profil fordi de er så godt gjemt. Filmer du kanskje ville likt. Det samme skjer når du søker i Google, eller er på Facebook. Alt er tilpasset deg, så finner du kanskje ikke alt det du kunne likt.

Ekkokammer

Du står i en tunell å roper ut en mening du har, så hører du ekkoet kommet tilbake til deg med akkurat den samme meningen. Se for deg at du heller er på en nettside, eller i en gruppe på internett der det er samlet mange mennesker som har de samme meningene som deg. Når du kommer med en mening vil den bli bekreftet og støttet av så utrolig mange at du selv begynner å tenke at “dette er jo riktig for alle er enig”. Slik er et ekkokammer.

Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

Effekten vil være at du ikke får utfordret din mening, du får kun høre det samme ekkoet av din egen mening siden de med andre meninger er på andre sider eller i andre grupper. Du får rett og slett aldri utvidet ditt eget syn når de få som kommer med en annen mening kan bli utestengt eller kastet ut av ekkokammeret. Dette kan være ille da det finner mange slike med mennesker som får forsterket sine meninger og tanker. Konflikter kan oppstå i forbindelse med slik uenighet eller sterke meninger.

En kombinasjon

Filterboblen du lever i vil gjøre det ekstremt enkelt for deg å finne andre mennesker i lignende bobler. Når du da får samlet de på samme sted så har du et ekkokammer. En hel mengde mennesker som lever i en verden som er helt annerledes enn andre. De får ikke se den samme informasjonen som alle andre, og vil ikke få utvidet eller utfordret synet på verden. Det er da vi kan lure på om de menneskene som stormet USA sin hovedstad den 6. januar 2021 var i samme ekkokammer i veldig like filterbobler.

Kilder

Ekkokammer

Filterboble

Eli Pariser

Featured image: Bildet er tatt av rihaij fra Pixabay

One thought on “Filterbobler og ekkokammer skader menneskers oppfatning av verden

  1. Hei Eivind 🙂

    Dette var et bra blogginnlegg, der du svarer på oppgaven. Jeg synes du har skrevet en bra tekst og viser til god refleksjon og forståelse av temaet, og drar noen morsomme sammenligninger.

    Jeg liker også veldig godt tittelen på innlegget ditt, og måten du har strukturert innlegget ditt, men videoer og bilder, som engasjerer leserne dine og bryter opp teksten på en fin måte.

    Husk også å vise til kilder der det bør gjøres:)

    Bra jobbet, stå på 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *