Gjør verden enklere og tryggere med blokkjeder

Gjør verden enklere og tryggere med blokkjeder

Se for deg at informasjonen om deg var transparent mellom bedrifter der den er nødvendig. Du kan da lage avtaler omgående, eller opprettelse av lån og aldri mere trenge å endre på selvangivelsen. Blokkkjeder er nøkkelen til å få et slikt system til å fungere.

Hva er en blokkjede?

En blokkjede er som navnet beskriver, nemlig en kjede av blokker. Blokkene inneholder informasjon som er kontrollert av alle de inkluderte partene. Hver blokk er basert på blokken før sin, men med enda nyere informasjon. Blokken består av data, et hash og hash fra den tidligere blokken. Hash er det vi kan kalle fingeravtrykket i kjeden. Det er helt unikt fra alle andre blokker. Ved å ha fingeravtrykket til den nåværende blokken og den tidligere blokken vil det være enkelt å finne ut hvor informasjonen stammer fra. Du kan spore alt tilbake til den første “genesisblokken”. Informasjonen i blokkene er tilgjengelig for alle, slik at ingen kan jukse seg frem til større lån, for lite lån, feil på kontrakter osv. Alt er synlig gjennom blokkene, og blokkene er godkjent av alle involverte slik at de er aldri feil.

Bildet er tatt av Pete Linforth fra Pixabay

Blokkjeder er mest kjent for overføring av penger. Pengene er ekstremt enkelt å spore som ville gjort dette som et perfekte verktøyet for banker, men bankene ønsker ikke blokkjeder. Bitcoin bruker blokkjeder til å lage en trygg og elektronisk måte å håndtere penger på. Ved å ha alt elektronisk der alt kan spores vil de pengene være de tryggeste.

Her er et eksempel på hvordan en blokkjede kunne stoppet en overføring som ikke var mulig; tre personer med hver sin konto skal overføre penger mellom hverandre. Siden alle sitter med informasjonen om hvor mye penger alle har vil en overføring som er høyere enn beløpet som eies ikke være mulig. En person med 10 000 kr på konto, men som prøver å overfør 100 000 kr vil bli stoppet på grunn av at alle vet at personen ikke har så mye penger.

Bildet er tatt av xresch fra Pixabay

Kan en blokk endres?

Det mange vil være usikker på er om dette systemet faktisk er så sikkert som folk skal ha det til. Kan ikke informasjon over internett enkelt endres? Dagens datamaskiner er så raske at de kan endre en hel kjede av blokker på kort tid. 

Dette er løst ved bruk av det nevnte hashet. For å endre informasjon og få det godkjent i kjeden må ALLE blokkene i hele kjeden bli endret på. Siden alle blokkene har med et unikt hash fra blokken før. For å sikre dette enda mer er det også noe som kalles “proof of work”. I for eksempel Bitcoin er tiden på proof of work 10 minutter. Det vil alltid da ta 10 minutter før neste blokk blir laget. Hvis det er noe feil vil dette bli raskt fanget opp da en datamaskin må vente 10 minutter mellom hver blokk der det kanskje er flere 100 eller 1000 blokker. Juks i blokkjeden vil bli fanget opp lettere enn noe annet system i dag.

Hva kan den brukes til?

 • Et eksempel er ved å ha kontrakten din i en blokkjede vil du være sikker på at alt i kontrakten blir fulgt. Alt som gjøres blir kontrollert, og synlig for alle. Dette vil gjør det umulig å bryte kontrakter, og om de brytes vil det være ekstremt synlig for alle. 
 • Tenk deg om du enkelt kunne spore alle produkter du kjøper tilbake til der det opprinnelig kommer fra? Alle klær du kjøper kan spores tilbake for å se om de er fra et ekte eller falskt merke. Hele forsyningskjeder blir transparente for alle å se. 
 • I bedrifter kan papirsporene bli ekstremt lange over tid og det må ansettes folk til å kontrollere alle sporene. Ved å bruke blokkjeder vil alt det arbeidet om kontroll allerede være perfekt. 
 • Når det skal stemmes i et valgt vil en blokkjede kunne bekrefte at alle stemmer har kommet frem på riktig måte. Siden alle kan se informasjon så trenger man ikke å stole på noen, men kun stole på blokkjeden. Alle menneskelige feil blir borte. Alt du trenger å stole på er blokkjeden der du selv alltid vil kunne spore alle steg tilbake til der det startet. Donald Trump hadde aldri trengt å mistenke valgfusk om valget ble gjort gjennom en blokkjede, og all konflikt gjennom dette hadde aldri trengt å oppstå i utgangspunktet.

Kilder

TED Talks: The Blockchain Explained Simply

Magma.no Bitcoin og blokkjede – en introduksjon

Tek.no Alt du trenger å vite for å skjønne blokkjeder, og litt til

2 thoughts on “Gjør verden enklere og tryggere med blokkjeder

 1. Heisann Eivind 🙂

  Bra blogginnlegg! Det er litt kort, men jeg liker at du viser til eksempler på konseptet i praksis, samt både positive og negative sider ved å bruke en slik teknologi.

  Det er også supert at du legger ved en relevant video som er med på å forklare konseptet.

  Bra jobbet 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *