Hva er Google Analytics?

Hva er Google Analytics?

Google Analytics er den fremste analyseplattformen for sporing av nettsteds- eller appytelse. Det er en del av en rekke verktøy levert av Google som inkluderer Google Search Console og Google Tag Manager.

Plattformen gir deg et fullstendig bilde av hvordan nettstedet ditt presterer. Den samler en enorm mengde data og behandler den intelligent. Deretter genereres rapporter for å vise dataene for deg. Disse rapportene kan du bruke for å få kritisk innsikt i nettstedet ditt og menneskene som besøker det.

Datainnsamling

Det første elementet i Google Analytics er datainnsamling. Plattformen kan samle et bredt spekter av data om nettstedet ditt og hvordan besøkende bruker det. Det inkluderer spesielt:

 • Hvor mange besøkende sidene dine får.
 • Hvor besøkende kommer til sidene dine fra.
 • Hvordan de besøkende utvikler seg gjennom nettstedet ditt.
 • Hva besøkende gjør på sidene dine.
 • Hvordan besøkende samhandler med elementer på sidene dine.
 • Hvor lenge besøkende bruker på sidene dine.
 • På hvilket stadium av et besøk brukerne forlater nettstedet ditt.

Google Analytics bruker en enkel JavaScript-kode for å samle all dataen. Du får koden når du konfigurerer Analytics for nettstedet ditt. Koden blir lagt til på hver side og setter en informasjonskapsel i nettleseren til hver besøkende. Cookien sender deretter et treff til Google Analytics som rapporterer hver interaksjon brukeren har med nettstedet ditt.

Hvilke typer treff sporer Google Analytics?

Google Analytics fungerer med tre forskjellige typer treff:

Sidevisningshit – Et treff som sendes hver gang noen besøker en av sidene dine. Den inneholder informasjon som hvilken enhet og nettleser besøkende bruker. Du kan også finne ut hvilke av sidene de besøker.

Event Hit – Et hit sendt når en besøkende gjør noe på nettstedet ditt. De kan for eksempel fylle ut et skjema, klikke på en lenke, eller spille av en video.

Transaksjon / netthandelshit – Et treff som sendes når en besøkende kjøper noe. 

Dette kan være informasjon om hvilken sider brukeren besøkte før kjøpet ble gjennomført, eller hvilke produkter som ble kjøpt og hvor mye de bruker. 

Bildet er tatt av StockSnap fra Pixabay

Databehandling

Google Analytics presenterer ikke rådata som plattformen samler inn. Den behandler først data og genererer deretter rapporter. Den første fasen av databehandling er separasjon av data fra brukere og økter.

Brukerdata – Dette er data om forskjellige, individuelle besøkende på nettstedet ditt. Google Analytics oppretter en unik, tilfeldig bruker-ID for hver nye besøkende på nettstedet ditt. Hvis den samme brukeren besøker nettstedet ditt i fremtiden, gjenkjenner Analytics bruker-ID-en.

De vil da bli lagret som en ‘retur’ besøkende; dette fungerer bare hvis de besøker med samme enhet. Prosessen kan undergraves hvis de tømmer informasjonskapselen din fra nettleserens cache.

Sesjonsdata – En økt er en tidsperiode som en bruker bruker på nettstedet ditt. Det begynner med en sidevisningshit når brukeren først besøker nettstedet, og det fortsetter til de til slutt forlater nettstedet. Under hver økt samler Analytics en rekke forskjellige typer økt-data.

Disse økt-dataene inkluderer sidene som er besøkt, handlinger som er tatt og tiden brukt på nettstedet ditt. Du kan bruke disse dataene til å få innsikt i brukernes atferd på nettstedet. Det kan være viktig å forstå nettstedets ytelse.

Rapportgenerering

Data Google Analytics-prosesser presenteres for deg i form av rapporter. Dette er visuelle fremstillinger av dataene. De er designet for å gjøre det enkelt å identifisere mønstre og få innsikt. Det visuelle er kjent for å være mer effektive for å formidle komplekse ideer. 

Alle rapporter på Google Analytics viser en kombinasjon av dimensjoner og beregninger. Det er viktig å vite hva hver av disse er for å forstå rapportene.

Dimensjoner – dette er grunnleggende attributter for de innsamlede dataene. “Land” er for eksempel en dimensjon som kan oppgis for brukerdata. Det vil fortelle deg hvilke land nettsteds brukere kommer fra.

Beregninger – Dette er kvantitative målinger; de forteller deg antallet av noe. Beregningen “Sesjoner” forteller deg for eksempel hvor mange økter som fant sted på nettstedet ditt over en periode.

Google Analytics oppretter en rekke standardrapporter. Du kan også lage tilpassede rapporter som kombinerer forskjellige dimensjoner og beregninger.

Ikke alle dimensjoner og beregninger kan kombineres i rapporter. De har hver sitt såkalte “omfang” – det er nivået dataene deres blir samlet inn på. De forskjellige omfangene er “brukernivå”, “øktnivå” og “treffnivå.” Bare dimensjoner og beregninger av samme omfang kan kombineres.

Hvorfor trenger du Google Analytics

Du kan bruke Google Analytics til en rekke forskjellige formål. I delen nedenfor vil vi raskt gjennomgå tre av de vanligste applikasjonene i Google Analytics.

Analytics for markedsføring

Innsikten du kan få fra Analytics-rapporter kan være viktig for å forbedre markedsføringen. Data som samles inn kan hjelpe deg med å svare på en rekke spørsmål om markedsføringsarbeidet ditt:

 • Hvor mye trafikk blir drevet til nettstedet ditt av forskjellige markedsføringskanaler?
 • Hvilke nettsteder henviser flest besøkende?
 • Hvor bor de besøkende?
 • Hva er konverteringsfrekvensen til besøkende fra forskjellige kanaler?

Svarene på disse spørsmålene vil hjelpe deg med å enda enklere skreddersy markedsføringsarbeidet ditt. De kan vise deg kanalene du kan investere i og de du kan gå bort fra. De kan også hjelpe deg med å enklere definere målgruppen din og mye annet.

Analytics for å forbedre nettstedets ytelse

Analytics-rapporter er også det perfekte stedet å lære om nettstedet ditt og de som bruker det. I dette området er spørsmålene som plattformen hjelper deg med å svare på enda viktigere:

 • Hvilke av sidene mine får mest trafikk?
 • Hvor på siden min, går besøkende?
 • Hvor raskt lastes sidene mine inn?
 • Er belastningstiden lengre for besøkende som bruker mobile enheter?

Denne typen innsikt gir deg praktiske veier fremover for å forbedre nettstedets ytelse. I stedet for et vagt mål om å forbedre trafikken, kan du ha et mer konkret mål. Du kan for eksempel lære at blogginnleggene dine får mye trafikk – det kan fortelle deg at å produsere mer og markedsføre dem godt kan bidra til å øke trafikken ytterligere.

Bildet er tatt av Simon fra Pixabay

Analytics for å hjelpe SEO

Google Analytics-innsikt er også uvurderlig for å informere din SEO. Plattformen hjelper deg med å svare på en rekke spørsmål om hvordan brukere finner og samhandler med nettstedet ditt:

 • Hvor mye søketrafikk får nettstedet ditt?
 • Hvilke av destinasjonssidene dine får mest trafikk?
 • Hvilke søk bruker besøkende til å finne nettstedet ditt?
 • Hva er nettstoppfrekvensen for besøkende fra forskjellige kilder?

I SEO er informasjon makt. Jo mer du vet om besøkende og målgruppen, desto bedre. Google Analytics er en plattform som gir en mengde data. Få tilgang til og vurder de riktige rapportene, og det kan bidra til å øke avkastningen du ser fra SEO-innsatsen.

Kilder

The Beginner’s Definitive Guide to Google Analytics

Learn analytics with free online courses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *